Skrivet av: Assar Antonsson | 10 november 2010

Kristna förföljs

Den paleo-konservative politikern, skriftställaren och katoliken Pat Buchanan har kommenterat massakern på kristna i en kyrka i Bagdad på Allhelgonaafton. Labarum har snabböversatt.

———————————————————————–

Kristenhetens mördare

Patrick J. Buchanan

På söndagen, Allhelgonaafton, 1 november 2010 samlades de troende i den assyrisk-katolska kyrkan Vår Fru av Frälsningen i Bagdad.

Samtidigt som fader Wassim Sabih läste färdigt mässan, stormade åtta al Qaida-medlemmar in, började skjuta och tvingade ner honom till marken. När prästen vädjade för sina församlingsmedlemmars liv avrättade de honom och började sitt massmordsuppdrag.

När säkerhetsstyrkor bröt sig in kastade mördarna granater för att göra slut på de överlevande kristna och detonerade västar laddade med sprängämnen för att döda polisen. Förlusterna blev 46 församlingsbor och två dödade präster, 78 skadade, många allvarligt med förlust av lemmar.

Inom 48 timmar utfärdade al-Qaida i Mesopotamien ett pressmeddelande: “Alla kristna centra, organisationer och institutioner, ledare och anhängare, utgör legitima mål för de heliga krigarna”.

Det var den värsta massakern på kristna hittills. För assyrisk-katoliker, kända som kaldéer, vars förfäder omvändes av aposteln Tomas, har det amerikanska befrielsekriget inneburit sju år av helvete.

Antalet kristna i Irak år 2003 uppskattades till mellan 800 000 och 1,5 miljoner. Men hundratusentals har flytt sedan invasionen. Sju av Bagdads 14 kyrkor har stängt igen och två tredjedelar av stadens 500 000 kristna invånare är borta.

Medan den sekuläre Saddam Hussein beskyddade religiösa minoriteter har militanta muslimer – shia, sunni och kurder, liksom al-Qaida – angripit de kristna som har uthärdat kidnappningar, plundring, våldtäkter, halshuggningar och mord.

Och det som har hänt med de kristna, som levde fredligt med sina muslimsk grannar i århundraden, måste betraktas som en av de förutsägbara och förväntade konsekvenserna av USA:s krig i Irak.

I redaktören Tom Flemings Chronicles varnade kolumnisten Wayne Allensworth med skärpa bara dagar innan president Bush beordrade invasionen:

“Kristna irakier fruktar att de kommer att bli de första offren i ett krig som kan komma att slita sönder deras land och provocera fram etniska och religiösa konflikter som Bagdad tidigare har undertryckt. Tariq, en kristen köpman i Irak, sa till den franska veckotidningen Marianne att ’om USA går till krig mot vårt land… kommer wahhabiter och andra fundamentalister att utnyttja kaoset för att kasta ut oss från våra hem, förgöra oss som samfund och förklara Irak som en islamistisk stat’”
“Om nutidshistoria är en indikation har Tariq anledning till oro“, skrev Allensworth. “Det shiitiska upproret i södra Irak under det första Gulfkriget – uppmuntrat och sedan övergivet av Washington – gjorde de kristna till måltavla. Många kristna stöttade Saddams regim trots smygande islamisering, deras bästa hopp för överlevnad i den islamska Mellanöstern.”

“Vi släppte ut shia-anden ur flaskan”, sa en bedrövad Yitzhak Rabin efter att Israels invasion av Libanon hade gett upphov till Hezbollah.

Vi amerikaner gjorde samma sak med vårt krig mot Saddams Irak.

Varför mördas kristenheten i dess vagga av muslimska fanatiker?

Av flera skäl. En återgång till muslimsk militarism. Uppgången av etnisk nationalism som sammanflätar stam- och religionsidentitet. Hat mot USA för dess dominans i regionen, för vårt krig mot terrorism som de betraktar som ett krig mot islam och för vårt stöd till Israel och dess förtryck av palestinierna.

Kristna i hela Mellanöstern betraktas nu som både medlemmar av en främmande religion och korsfararnas femtekolonnare innanför stadsmurarna. Paul Marshall vid Hudson Institute’s Center for Religious Freedom varnar för att vi kan befinna oss i ännu en förföljelsevåg “då kristna flyr de palestinska områdena, Libanon, Turkiet och Egypten”.

Kristna är borta från Jerusalem, borta från Nasaret, borta från Betlehem. Vatikanen räknar med att 17 miljoner har flytt, från Egypten till Iran.

“Över hela Mellanöstern”, skriver Robert Fisk i The Independent, “återkommer samma historia om förtvivlade – ibland skräckslagna – kristna minoriteter och om en utvandring som nästan når bibliska proportioner”.

I en essä betitlad med Kristi egna ord, “Den som mister sitt liv för min skull…” skriver kolumnisten Doug Bandow:

“Även om kristna inte längre kastas till lejonen i Roms Colosseum så mördas, fängslas, torteras och misshandlas de troende regelbundet. Kyrkor, affärer och hem vandaliseras regelbundet. Sammankomster för gudstjänst och bön förhindras. Det finns en riktig förföljelse snarare än den kulturella fientlighet som ofta benämns som “förföljelse” i USA.

Amerika är fortfarande det mest kristna av västerlandets nationer. Ändå är Vita husets, utrikesdepartements och större mediers protester stumma.

Var är upprördheten? Vad hände med det Amerika vars president tillsammans med en brittisk premiärminister i Placentia Bay, på tröskeln till krig, tillsammans med sina sjömän sjöng “Framåt, Kristi stridsmän”?

Är vi så rädda för att kränka muslimska känslor eller för att reta upp muslimsk ilska att vi inte kan fördöma de förföljelser mot kristna som utförs i Allas namn?
Vad är dessa krig för demokrati värda om de slutar med att fanatiker tillåts förinta befolkningsgrupper eller fördriva våra kristna bröder och systrar från Mellanöstern?

Källa: Human Events
Översättning: Anton Assarsson


Responses

  1. Vad föreslås? Att de alla ska få asyl i Sverige?

    • Det kan inte jag se att Buchanan föreslår i sin artikel?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: