Skrivet av: Assar Antonsson | 28 november 2010

Fösta söndagen i advent

Kyrkoåret består av tre heliga årstider: jul-, påsk- och pingsttiden. Idag är det den fösta söndagen i advent, då alltså kyrkans julperiod börjar.

Den kristna julen börjar alltid den första söndagen i advent. Inte en minut tidigare. Och framför allt inte redan i september då julpynt redan kan skymtas i affärer. Kyrkan firar jul fram t.o.m. Septuagesima, sista dagen i kyrkans julperiod och är den tredje söndagen före Askonsdagen. Septuagesima infaller den 20 februari år 2011 och är den första söndagen i förfastan.

Labarum önskar alla sympatiserande läsare en god och välsignad juletid, som denna gång alltså sträcker sig från den 28 november till den 20 februari.


Responses

 1. Nja, jul firas snarare fram till 2 februari.

  • Pius,

   Ja du tänker på Kyndelsmässodagen. Det är dock inte det sista på jultiden.

   Kyrkoårets jultid sträcker sig från första söndagen i advent till Septuagesima. Jultiden kan vidare delas in i tre delar (kopierar från The Saint Andrew Daily Missal):

   I. Preparation, violet vestments. Advent: 1st Sunday of Advent to Dec. 24.

   II. Celebration, white vestments. Christmastide (Christmas Epiphany). Dec. 24 to Jan. 13.

   III. Prolongation, green vestments. Time after Epiphany. Jan. 14. to Septuagesima Sunday.

 2. Jul, alltså Christmas, början väl inte förrän Julafton och inte en dag tidigare? Advent är distinkt från det.

  • Julafton är den 24 december och Juldagen den 25 december. Julperioden börjar däremot den första advent.

 3. Bör man inte egentligen skilja på adventstid och jultid (dvs från och med Kristi Födelses Fest)? Att inräkna adventstiden som jultid blir det inte lite som att räkna med fastan i påsktiden?

  Många svenskar och andra sekulära västerlänningar ser ju julen som något som börjar första advent eller ännu tidigare och slutar med julafton. Borde inte Kyrkan trycka på att julen inte början för än julnatten och adventstiden är en tid av förberedelse inför, och inte firande av, julen som faktiskt börjar med julnatten/dagen.

  • Nej, Kyrkan skiljer inte på adventstid och jultid. Advent ingår i jultiden. Det framgår ganska tydligt av katolska missalen (som jag citerat i ett annat svar ovan). Kyrkan har tre ”årstider” och jultiden är en av dem, som börjar första söndagen i advent. Under advent förbereder vi oss för och väntar på (adventus = ankomst) Messias födelse, liksom de gamla patriarkerna och profeterna. Redan nu sätter vi oss alltså i from längan för Jesusbarnet. Att vänta med denna andliga förberedelse inför Herrens födelse till juldagen vore ingen bra förberedelse alls.

   Sen är det naturligtvis bara löjligt med affärernas julpynt i oktober, men den sekulära Kalle Anka-julen har inget med Jesus Kristus att göra.

 4. Nåväl, men Fisheaters (en sida som jag ser att du länkar till) skiljer på advent och jultid och skriver: ”The focus of Advent is preparation for the coming of the Lord — both in commemoration of His Nativity and His coming again at the end of time. Though most Protestants — and far too many Catholics — see this time of year as a part of the ”Christmas Season,” it isn’t; the Christmas season does not begin until the first Mass at Christmas Eve, and doesn’t end liturgically until the Octave of the Epiphany on January 14.”

  http://www.fisheaters.com/customsadvent1.html


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: