Skrivet av: Assar Antonsson | 02 juli 2011

Gud dör inte

Gud dör inte

Av Bo Solberg

När vi tänker på politiker och statsmän som – genom trosglöd, intelligens och viljestyrka – förmått vrida sina länders roder mot den katolska staten, faller snabbt 1900-talsnamn som Salazar, Franco och Dollfuss på läpparna. Men skall vi vaska ett dylikt från 1800-talet står en man i synnerhet ut: Ecuadors president Gabriel Garcia Moreno (1821-75); en statsman av sällsynt brinnande fromhet och fosterlandskärlek. Ja, jag vågar tro att han överglänser även de tre förstnämnda i sin nit för den heliga tron och sitt lands oreserverade omvändelse till den.

För att hitta det första ställe där det står att läsa om Moreno får vi gå tillbaka till år 1599. Jodå, ni läste rätt.

Ty den 16 januari detta år, uppenbarade sig Vår Fru av Den Goda Framgången för den venerabla abbedissan för konceptionistsystrarna i Quito, Moder Mariana av Jesus Torres, och uttalade bland annat dessa profetiska ord:

Under det nittionde århundradet kommer en i sanning kristen president att framträda, en karaktärsfast man, åt vilken Vår Herre Gud kommer att ge martyriets segerpalm på det torg vid vilket detta kloster är beläget. Han kommer att viga republiken [Ecuador] till min Sons gudomliga hjärta och denna vigning skall bevara den katolska religionen under de därpå följande åren, vilka kommer att bli mycket svåra för Kyrkan. Dessa år, då frimureriet, denna fördömda sekt, vinner kontroll över regeringen, kommer att innebära en grym förföljelse av alla klosterkommuniteter och inte minst min. (Min övers.)

Profetian slog in i varje detalj. Och studerar man Garcia Morenos liv och leverne närs en stark misstanke att vi här har att göra med en av Guds lysande helgongestalter. Bedöm själva. Dolorosa Press i USA har nyligen gjort detta lättare. 2006 gav förlaget ut en andra engelsk utgåva av den franske prästen Augustine Berthes biografi (från 1887). Den första engelska utgåvan hade publicerats 117 år tidigare, 1889. Det är sannerligen en inspirerande bok – väl värd alla eventuella besvär med att få fatt i ett exemplar.

Ett av Garcia Morenos favorituttryck var ”Frihet för alla och allt förutom ondskan och dess hantlangare”. Dessa hantlangare, dessa liberalismens aktivister, tog sig emellertid friheten av mörda Moreno på öppen gata. Därigenom trodde de sig ha gjort vägen fri för den liberala frihetsuppfattningen och krossat den kristna. Men med Morenos sista ord, vilka också har blivit hans adelsmärke: Dios no muere.


Responses

  1. JMJ

    Vi önskar mer artiklar! 😉 Trevlig sommar!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: