Skrivet av: Assar Antonsson | 09 oktober 2011

Den godaste hjälperskan

Den godaste hjälperskan

Av Bo Solberg

Häromdagen, den 8 oktober, firades Vår Fru av den God Hjälpens fest. Bakgrunden till denna ungefär en ”åtta hundra julenätter” gamla Mariadevotion blir en utmärkt fördjupning av min under sistlidna år publicerade artikel ”Turkräden, juli 1627” (Nonkonform, 27.02.2010; Nationell Idag nr 12, 2010) som handlade om den gång då nordafrikanska, muslimska sjörövare försedde hemmamarknaden med en sisådär fyra hundra isländska slavar.

I den artikeln såg vi på saken ur en isländsk, och alltså protestantisk, prästs synvinkel. Det var den gudsfruktige Ólafur Egilsson. Redan av uppenbara geografiska skäl bör vi emellertid vidga horisonten och titta på det muslimska sjöröveriet i den katolska världen. Den blev naturligtvis det huvudsakliga föremålet för saracenernas människorovlystna uppmärksamhet.

Under långa århundraden plundrades dess fartyg och kustremsor. Allt på två ben som de muslimska flottorna kom över, män, kvinnor och barn, släpades hem som handelsvaror. Denna fara låg som ett ständigt tryckande hot över befolkningen i de kristna medelhavsländerna. När det gäller kvinnorna skulle man närmast kunna tala om en slags medeltida variant av vår tids sexmotiverade trafficing: de hamnade ofta i harem.

Länge stod man i de katolska länderna tämligen rådlösa. Ett av viktigare initiativen togs när den helige Johannes av Matha i Cerfroid år 1198 gundade den Heliga Treenighetens Orden eller Trinitarierna. Ett av de framträdande målen för denna orden var att återföra de bortrövade katolikerna. Återföra betydde i praktiken återköpa. Det var det medel som stod till buds. Men medlet krävde i sin tur pekuniära medel. Man fordrade stora mängder slantar. För att få ihop sådana summor ställde trintarierna sin orden under den heliga Jungfruns historiskt välprövade, barmhärtiga och generösa beskydd.

Och nog gav hon god hjälp alltid. Ja, hon hjälpte till att skramla ihop slantarna i en sådan utsträckning att orden snart gav sin beskyddarinnan titeln Vår Fru av den Goda Hjälpen. Många slavar återbördades till sin fosterjord.

En amerikansk artikel på nätet om Vår Fru av den Goda Hjälpen menar att vi i dag behöver hennes mäktiga medverkan inte minst “to turn back the rising tide of radical Islamic terrorism that is destabilizing the world.”

Även om jag knappast skulle betona den muslimska terrorismen som särskilt betydande bland de faktorer som i dag destabiliserar vår värld, så kan jag likväl se de orden som en slags parallell till hur jag själv avslutade min artikel om Turkräden: ”Skall Europa kunna resa sig ur dagens beklämning, den som bland annat tar sig uttryck i en allt tydligare muslimsk kolonisation av våra länder och ett allt farligare undergrävande av våra kristna värden, behövs sannerligen män av Ólafur Egilssons märke.”

Nätartikelns formulering antyder emellertid en långt viktigare sanning än den som mina ord uttryckte: vårt behov av devotion till den heliga Jungfrun är i dagens värld oändligt mycket större än tillgången på om än så gudsfruktiga Ólafur Egilssöner. Visst behöver vi märkesmän. Men verklig Mariadevotion fostrar verkliga män. Män som vill rädda Västerlandet från dess undergångshot, män som vägrar se sina landsmän som främmande intressens slavar.

En omständighet till kan framhållas. Den är symbolisk. Som protestant undervärderade Egilsson Vår Frus hjälparmöjligheter – iallafall innehåller hans bok få referenser till henne. Han sökte utvinna en lösensumma för sin familj utan dylikt bistånd.

Han fick ingen god hjälp.

———————

Labarum tackar gästskribent Solberg!

En bön till Den godaste hjälperskan finns här.

——————–


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: