Skrivet av: Assar Antonsson | 21 november 2011

Jungfru Marie tempelgång

Jungfru Marie tempelgång – 21 november

Prof. Plinio Corrêa de Oliveira

Vördnaden för vår Fru kommer från Öst och därifrån mottog vi också Jungfru Marie tempelgångs fest, där den har firats sedan slutet av 600-talet. I Väst antog påven Gregorius XI festdagen år 1372 vid det påvliga hovet i Avignon.

Ett år senare införde kung Karl V festen i slottskyrkan i Paris. I ett brev till lärare och studenter vid universitetet i Navarra, daterat den 10 november 1373, uttrycker han sin önskan att denna högtid skall firas i hela riket. Brevet lyder:

Karl, av Guds nåde konung av Frankrike, till våra kära älskade: Hälsa åt honom som inte upphör att ära sin Moder på jorden.

Bland de många föremål för vår omsorg, dagliga sysselsättning och flitiga meditation, är det som med rätta upptar våra första tankar att den heliga Jungfrun och heliga kejsarinnan må äras av oss med mycket stor kärlek och hyllas som sig bör. Ty det är vår plikt att ära henne, och vi som lyfter våra själars ögon mot henne i höjden vet vilken ojämförlig beskyddarinna hon är för all, vilken mäktig medlerska hon är mellan sin välsignade Son och dem som ärar henne med ett rent hjärta… Det är därför vi vill uppmuntra vårt trogna folk att fira denna högtid, såsom vi själva ämnar göra med Guds hjälp varje år av vårt liv. Vi sänder er nämnda fests liturgi för att öka er lycka.

Så talade den tidens furstar. Vid den tiden följde också den vise och fromme kungen upp det arbete som påbörjats i Brétigny av vår Fru av Chartres och räddade Frankrike från sitt fallna och lemlästade skick.

Med andra ord följdes Jungfru Marie tempelgångs fest av extraordinära historiska omständigheter. Det var en påve som införde den i Väst och en fransk kung som spred den över hela sitt land. Och från Frankrike spred den sig över hela världen. Kungen antog festen för att tacka vår Fru av Chartres för hennes skydd i slaget vid Brétigny, där den franska armén besegrade sin motståndare.

Vad firar Jungfru Marie tempelgångs högtid? Den firar det faktum att vår Frus föräldrar förde henne till templet vid tre års ålder och överlämnade henne att bo där under en längre tid som tempelvigd Gudskontemplerande jungfru.

Vari består denna fests särskilda skönhet? Vår Fru var den utvalda före tidernas begynnelse, Jishajs drottning från vilken Messias skulle födas. Templet var den enda platsen i det gamla förbundet där offer uppbars till Gud. Det representerade därför den enda sanna religionen. När vår Fru mottogs i templet togs det första steget i uppfyllelsen av löftet att Messias skulle komma till den sanna religionen. Det var hoppets möte med verkligheten.

När vår Fru mottogs i templet trädde hon i Herrens tjänst, dvs en ojämförligt helig själ trädde i Guds tjänst. I det ögonblicket, trots nationen Israels dekadens och fastän templet hade kommit att bli fariséernas rövarkula, fylldes templet med ett fantastisk ljus som var vår Frus helighet.

Det var i templets atmosfär som hon, utan att vara medveten om det, började att förbereda sig för att bli vår Herre Jesu Kristi Moder. Det var där som hon stärkte sin kärlek till Gud tills hon inom sig bildade en brinnande längtan efter den förestående Messias ankomst. Det var där hon bad Gud om äran att få bli Hans moders tjänarinna. Hon visste inte att hon var den som utvalts av Gud. Därför undrade hon vad ärkeängeln Gabriels hällning betydde när han hälsade henne för att be om hennes samtycke till inkarnationen. Denna vår Frus förberedelse inför att bli Moder till Jesus Kristus började med tempelgången, och Kyrkan firar denna fest den 21 november.

Finns det någon särskild nådegåva vi borde be om denna dag? Vi bör be om andlig hjälp att bli bättre förberedda på att tjäna Gud som vår Fru gjorde. Men det bästa sättet att tjäna Gud är att tjäna vår Fru själv. Denna festdag bör vi således åter träda inför vår Fru, be henne att motta vårt erbjudande att bli hennes tjänare och att ge oss sin hjälp i arbetet med vår helgelse, precis som den helige Ande hjälpte henne i Jerusalems tempel.

Källa: Tradition i Action
Översättning: Anton Assarsson


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: