Skrivet av: Assar Antonsson | 02 maj 2014

Den långa vägen hem

Den långa vägen hem

Av Bo Solberg

Den 17 september 2011 anmälde jag i dessa spalter en memoarbok av tysken Gereon Goldmann vilken uteslutande behandlade krigsåren; Genom dödsskuggans dal (2010, amerikansk originalupplaga 1964). För er som fann den intressant, vill jag nu gärna ge ytterligare ett lästips. Jag ska avlämna det helt kort.

Innan den österrikiske patrioten och den katolskt-korporativa Ständestaat-grundläggaren Engelbert Dollfuss dog för sina mördares kulor, hade han utsett sin efterträdare på förbundskanslerposten: den unge men skicklige Kurt von Schussnigg. Hans livsöde är intressant, helt präglat som det blev av den tumultartade tid i vilken han levde. Hans son med samma namn drogs naturligtvis, på sina nivå, med i samma virvelvind. Hans historia har därför sitt intresse den med. Så det är glädjande, att han omsider publicerat en memoarbok om uppväxten och krigsåren, Der lange Weg nach Hause (2008). Den finns nu även i engelsk utgåva, under den kanske något sensationssökande titeln When Hitler took Austria (2012). Det har blivit en utmärkt bok, en fängslande läsning. De första kapitlen, skildrade de tidiga uppväxtåren är kanske inte direkt fängslande, om än fint skrivna, roande och intressanta. När det gäller det historiskt-politiska skeendet måste han naturligtvis ofta luta han sig på andrahandskällor, inte minst sin fars egna böcker. Men spänningen stiger snabbt, med annalkande Anschluss och världskrig.

Goldmanns och Schussniggs livsöden och därmed böcker är på flera sätt olikartade. Men parallellerna är många. De var båda varmhjärtade katoliker och patrioter. De togs båda i den tyska krigsmaktens tjänst. De hade båda en markant kritisk inställning till den nazistiska regimen, och förde därmed en inte helt okomplicerad tillvaro i det Tyskland där de var satta att göra sin insats. Och framför allt: i båda böckerna tycker man sig se försynen lotsa dem ur den ena knipan efter den andra, föra dem över avgrunden och till säker mark på andra sidan kriget.

Det blir därför ofrånkomligen två gripande skildringar. Med viss överdrift sträckläste jag dem båda. Missa inte att på bokens tankeväckande avstånd följa med dem genom dödsskuggans dal den långa vägen hem.

when_hitler_took_austria_a_memoir_of_heroic_faith_by_the_chancellors_son-schuschnigg_kurt_von-17030409-frntl

——————————–

Labarum tackar Bo Solberg!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: