Skrivet av: Berndt David Assarsson | 13 mars 2021

Kom ihåg Vendée!

Kom ihåg Vendée!

Den 13 mars 1793 reste sig folket i den franska provinsen Vendée på allvar i en kontrarevolution mot den franska revolutionen. Den 21 januari samma år hade revolutionärerna avrättat kung Ludvig XVI. Enkla franska bönder och fiskare, präster och adelsmän bildade ”Armées catholique et royale”. Vendées invånare reagerade först inte på de nya idéerna som kom från Paris, Géneve och England. Dessa idéer rörde inte dem, då de var nöjda med vad de hade och kände identitet med katolicismen och den franska monarkin. Det var först när dessa människor skulle ”upplysas” om modernitetens idéer, när man ville förändra deras självbild som franska katoliker, lojala till kyrka och kung, som de organiserade folkligt motstånd. Revolutionsmännens prat om att de försvarade deras sanna intressen togs inte emot som förväntat då bönderna i Vendée menade att Kyrkan redan tillvaratog deras rättigheter. Och den franska revolutionen var till sin ideologiska själ anti-katolsk. Det var högst medvetet som upplysningsmännen den 10 december 1793 stormade in i katedralen Notre Dame, skuffade prästen åt sidan och satte en kvinna (skådespelerska) på högaltaret som upplysningsmännen sedan hyllade som ”Frihetsgudinnan”. Den 10 augusti skulle profanationen upprepas, men denna gång sattes en prostituerad på högaltaret för att hyllas som ”Förnuftets gudinna”. Det som var mest beklämmande för upplysningsmännen med deras budskap om frihet, jämlikhet och broderskap var att Vendées invånare just var enkla människor som var nöjda med livet. Upplysningsmännen själva, de ledande jakobinerna och libertinerna, förlagan till våra socialister och liberaler, tillhörde nästan uteslutande bourgeoisien, medelklassen. En medelklass som bejakade förändring, läste om moderna idéer och lät sig inspireras av dessa och som ville få bort kyrkans och monarkins makt, d.v.s. tronen och altaret.

Invånarna i Vendée gjorde följaktligen uppror (även i Bretagne och Le Maine utbröt spontana, katolskt motiverade kontrarevolutionära uppror, kallade Chouannerie). Ett uppror som vi idag kan kalla katolskt, kontrarevolutionärt och anarkokonservativt då de värnade kyrka, kung och regional självständighet. Folkupproret i Vendée var mer kraftfullt än vad jakobinerna hade räknat med. Alla män mobiliserade motstånd, så mycket som man hade mannakraft till och initialt vann de även många segrar.

Och det var då, när man insåg att invånarna i Vendée inte kunde kuvas och upplysas med våld, som Robespierre fattade beslutet att fullständigt utplåna dem till sista spädbarn. 1794 beordrade Robespierré att Vendées samtliga invånare, även spädbarn och gravida kvinnor, skulle dödas tills ”det inte fanns något levande människoliv kvar i regionen”, som han skrev till sina generaler. Robespierré var jakobin och såg därför, i likhet med sina andliga meningsfränder under 1900-talet att politisk terror kan försvaras om det gagnar högre mål. Det var då folkmordet på över 150 000 människor i Vendée blev ett politiskt beslut som senare i historien kom att upprepas.

Människorna i Vendée som reste sig för att försvara sig mot den franska revolutionens ”frihet, jämlikhet, broderskap” var enkla katoliker, med dem fanns enkla lantortspräster som läste Mässan för dem ute i skogen och på fälten. Till sitt fälttecken använde de Jesu heliga hjärta. De var inga professionella soldater. Franska ädlingar, somliga kunniga och erfarna militära officerare, erbjöd sina tjänster. De slogs ned brutalt av ”moderniteten”, de förlorade sina liv i drivor och dog för sin Kyrka, sitt land och sin kung. Men ”upplysarna” från de borgerliga kretsarna i Paris nöjde sig inte med det. Hela befolkningen skulle bestraffas på ett sätt som förebådade 1900-talets folkmord.

Kom därför ihåg Vendée – katolska martyrer som föll offer för den politiska modernitetens begynnelse.

Lästips: ”For altar and throne – the rising in the Vendee” av Michael Davies.

Till sitt fälttecken valde de Jesu heliga hjärta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: